Verkleinen Vergroten  
 
  start » verleden van de polders » artikel  
 

Verleden van de polders

zoeken:
 
     
 

 •  Welkom

 •  Nieuws

 •  De EGD&P?

 •  Ontdek het erfgoed

 •  Steun ons!

 •  Contact

 •  Veelgestelde vragen

 English page

 

WOII in Doel

Geplaatst door EGDP op 17-03-2011

Op 17 oktober 1944 werd Doel bevrijd door Engelse troepen. De Duitsers hadden Doel reeds verlaten op 20 september 1944 waarmee er na 4 jaar van bezetting een maand rust neerdaalde over het dorp. Maar in oktober 1944 startten de Duitsers met de lancering van de V-1 bommen op Antwerpen.

Onder leiding van kolonel Armstrong werd een verdedigingsgordel rond Antwerpen opgesteld om de vliegende bommen neer te halen. Het Engelse afweergeschut 42nd Searchlight installeerde zich te Doel, ook de 997 Sg en kort daarna volgde ook de 967 Sg R.A.E met sperballons om de haven te beschermen. De Engelse troepen hadden hun kampement opgeslagen in het parkje van Doel. Op de foto zijn duidelijk een barak, een tent en de kapel te herkennen. Op de dijk hadden de Engelsen hun afweergeschut opgesteld.

In februari 1945 had Doel zeer veel geluk. In die maand plofte er een V-1 neer in het parkje, net naast het kamp van de Engelsen. Het monsterachtige en schrikaanjagende tuig ontplofte niet en Doel werd gespaard van een grote ramp. Onderstaande foto herinnert nog aan deze gebeurtenis. De barak (linksboven) en de tent (midden) zijn goed te zien, de V-1 bom kan men rechtsonder waarnemen.Er werden door de Engelsen niet minder dan 2183 V-bommen naar beneden gehaald waarvan 600 te Doel. Op het grondgebied van Doel zijn 59 V-1 bommen gevallen en ook 9 V-2's. Doel heeft daarvoor zware tol moeten betalen. Er vielen 13 doden en verschillende gewonden, ook werden 35 huizen geheel of gedeeltelijk vernield. Dit nog lage cijfer in vergelijking met het aantal bommen kwam door het feit dat de meeste bommen in de uitgestrekte omliggende poldergebieden zijn beland. Hieronder is de hoeve van Jacobus Gillis te zien nadat een V-1 op het gebouw is ingeslagen.Als dank voor het dappere optreden van de Engelsen heeft de bevolking van Doel en omliggende gemeenten het Brits Oorlogsmonument opgericht aan het haventje van Doel. Dit had ons blijvend moeten herinneren aan de moed van zij die ons hebben bevrijd van het oorlogsgeweld. Maar eind maart 2011 heeft de gemeente Beveren besloten het monument te verplaatsen en hebben zij voor dag en dauw het bovenste gedeelte verwijderd en de sokkel vernietigd. Dit is een slag in het gezicht van alle oudstrijders en hun familie. Een slag die werd gevoeld tot in Groot-BrittanniŽ.

Hier is de afbeelding van het Britse kampement in groter formaat terug te vinden.


(Foto's: Erfgoedbank Waasland)

aanraden :: reacties 1

 

 

 
         
ontwerp & ontwikkeling: www.stipdc.com