Verkleinen Vergroten  
 
  start » archief » artikel reacties  
 

Nieuws en evenementen...

zoeken:
 
     
 

 •  Welkom

 •  Nieuws

 •  De EGD&P?

 •  Ontdek het erfgoed

 •  Steun ons!

 •  Contact

 •  Veelgestelde vragen

 English page

 

Brits monument in Doel loopt zware schade op door overhaaste verhuis - Actie burgemeester doorkruist beschermingsplannen Vlaamse Regering - teken de petitie

Geplaatst door EGDP op 29-03-2011
 

Teken de petitie !

De afbraak van het Brits monument op de dijk van Doel wekt niet alleen in Doel verbijstering en verontwaardiging, maar wordt in de ganse erfgoedwereld te lande en ver daarbuiten met afgrijzen gevolgd.

De afbraak gebeurt vooraleer er een openbaar onderzoek is gestart over de toekomst van Doel. Vooralsnog is Doel officieel een dorp 'met historische en esthetische waarde' - tussen haakjes eenzelfde statuut als het historische centrum van Antwerpen. Als voornaamste argument voor afbraak voerde de burgemeester van Beveren aan dat het monument op deze manier gevrijwaard wordt van graffitti. Afbraak tegen eventuele verfspatten: het is als schieten met een kanon op een mug. Het monument raakte bovendien door de slecht voorbereide, brute en onwetenschappelijke ontmanteling ernstig beschadigd. Het geld dat nu moet besteed worden aan restauratie, had men beter besteed aan een degelijke bescherming van het monument op de plaats zelf, in haar context.

De burgemeester versterkt met deze brutale afbraak alleen maar het signaal aan vuilspuiters en plunderaars dat wat er nog rest van het dorp vogelvrij is verklaard. De graffitti in het dorp is bovendien het gevolg van een afbraakbeleid waaraan de burgemeester deelachtig is; een beleid dat tot drie maal toe door de rechtbank is veroordeeld.

Het Brits monument is opgericht door het naoorlogse gemeentebestuur van Doel, ter ere van de Britse bevrijdingstroepen die op het einde van WOII, precies op de plek waar het monument tot gisteren heeft gestaan, Antwerpen hebben beschermd tegen de V1 en V2-bommen. Verhuis naar Prosperpolder is een ontkenning van de zin van dit monument en kan op wetenschappelijke, humane en erfgoedkundige gronden niet door de beugel.

Met de onverwachte actie van gisteren wilde de burgemeester een bescherming van het monument in Doel onmogelijk maken. Daartoe bestonden bijzonder concrete plannen en was eerder een overeenkomst bereikt tussen de betrokken kabinetten van minister Bourgeois(Erfgoed) en Crevits (Mobiliteit en Openbare Werken). Die waren overeen gekomen dat het monument op zijn historische plaats kon blijven staan zolang er geen sprake is van een verdere havenuitbreiding. De botheid waarmee de burgemeester van Beveren die realistische aanpak van twee Vlaamse ministers in de wielen rijdt spreekt boekdelen...

De burgemeester verklaart dat na heropbouw van het monument in Prosperpolder de herdenkingen opnieuw sereen zullen kunnen verlopen. Hoe dit moet gebeuren is ons een raadsel. Het herdenkingscomité voelt zich gepasseerd en geschoffeerd. 1700 mensen hebben zich tot nu toe uitgesproken tegen een mogelijke verhuis van dit monument vanuit het diepe besef dat een gemeenschap die zijn oorlogsmonumenten niet respecteert geen sikkepit meer waard is. Met een oorlogsmonument sol je niet. De devotie en het respect van de Britten voor hun oorlogsmonumenten is een begrip. De Engelse commentaren op de petitie spreken boekdelen.

De herdenking aan het Brits monument in Doel brengt jaarlijks enkele honderden belangstellenden op de been. Drie jaar geleden probeerde de gemeente Beveren de herdenking af te schaffen maar dat botste op weerstand van oud-strijders. Sedertdien wordt de herdenking georganiseerd door een onafhankelijk comité van oud-strijders en oud-soldaten. Jaarlijks wordt ook door een delegatie uit GB aan de herdenking deelgenomen. Het Comité ter bescherming van het Oorlogsmonument en de oudstrijdersverenigingen hebben intussen laten weten dat de herdenking - hoe dan ook - opnieuw doorgaat op de Scheldedijk in Doel begin juli.


 
Reacties
 
Nog geen reacties ontvangen.
<<< Vorige 1 Volgende >>>

Reageren
Naam
Email (optioneel)
:: Reactie ::
;):weirdo::unsure::s:roll::push::puke::oh::o:love::idea::huh::hmm::eek::amazed::\'(:P:O:D:@:):$8)
Bold Italic Underline Strikethrough Subscript Superscript Font color Font Family Font Size Left Align Center Align Right Align Teletype Horizontal Line Marquee Quote Flash Image Image E-mail link hyperlink List
Resterende karakters
CAPTCHA
Code (vul de getoonde anti-spamcode in aub)
Wachtwoord (enkel geregistreerde gebruikers)

 

 

 
         
ontwerp & ontwikkeling: www.stipdc.com