Verkleinen Vergroten  
 
  start » archief » artikel reacties  
 

Nieuws en evenementen...

zoeken:
 
     
 

 •  Welkom

 •  Nieuws

 •  De EGD&P?

 •  Ontdek het erfgoed

 •  Steun ons!

 •  Contact

 •  Veelgestelde vragen

 English page

 

Verplaatsing van het Brits monument

Geplaatst door EGDP op 04-03-2011
 

De EGD&P verzet zich tegen de beslissing van de gemeente Beveren om het Brits monument te verplaatsen.

Het college van burgemeester en schepenen uit Beveren heeft op 7 februari 2011 beslist om het Brits monument op de Scheldedijk in Doel te verplaatsen naar Prosperpolder. Daar zouden zij het monument naast de kerk willen neerpoten als eerste aanzet van hun erfgoedamalgaam dat zich daar moet ontwikkelen met alles wat in Doel nog te rapen valt.

De aanleiding voor de verplaatsing zou zijn ontstaan in 2008 toen op de jaarlijkse herdenking officiële sprekers onderbroken werden door actievoerders, aldus het college. Maar wie er toen bij was, kan zich daar niet veel van herinneren. Met die (drog)reden besliste het college op 15 juni 2009 om geen jaarlijkse herdenking meer te organiseren (drie weken vóór de herdenking) en een nieuwe locatie te vinden voor het Brits monument. Dit zou gebeurd zijn in overleg met het AXIS-vredesgenootschap, een vereniging die instaat voor de organisatie van alle herdenkingsplechtigheden in Beveren en daarvoor subsidies ontvangt. Als er wordt gekeken naar de samenstelling van het bestuur, wordt duidelijk dat het college van burgemeester en schepenen eigenlijk overleg pleegde met zichzelf. In het bestuur van deze vereniging zitten burgemeester Marc Van de Vijver en schepenen Ann Cools (voorzitster), Raf Van Roeyen (vice-voorzitter) en Katrien Claus, allen CD&V-mandatarissen.

Deze beslissing schoffeerde oud-strijdersverenigingen in binnen- en buitenland. In 2009 besloten zij in allerijl om dan maar op eigen houtje de herdenkingsplechtigheid te houden, zonder steun van AXIS en de gemeente Beveren. Daarnaast hebben zij een beschermingscomité opgericht om het monument te laten beschermen. De beschermingsprocedure is nog lopende. Ruimte & Erfgoed heeft een dossier opgemaakt waarover nog een beslissing genomen moet worden door Vlaams minister van erfgoed Bourgeois. In wezen had de beslissing van het college dus weinig invloed op de herdenkingsplechtigheid behalve dan de schande die over de gemeente Beveren in binnen- en buitenland werd gesproken aangezien zij verzaakte aan haar verplichtingen om de herinnering aan onze bevrijders in leven te houden. Een herdenking waarvoor belastingsgeld wordt betaald door al zij die nu genieten van de opofferingen die Britse soldaten hebben gemaakt voor onze vrijheid.

De EGD&P is verbolgen door de houding van het college van burgemeester en schepenen. Zij heeft niet het recht om de herdenking van oud-strijders te schrappen en zeker niet omwille van een drogreden. Volgens burgemeester Van de Vijver wordt deze beslissing ook beïnvloed door de “beslissing dat Doel moet verdwijnen”. Deze “beslissing” sleept nu al 15 jaar aan en is nog steeds niet definitief. Dat wordt zij pas wanneer het AfbakeningsGRUP in uitvoering wordt gebracht. Iets waarover nog veel onzekerheid bestaat aangezien dit eventueel in verschillende fasen gebeurt.

Daarnaast kan de EGD&P haar afschuw niet verbergen over de beslissing om dit monument naast de kerk van Prosperpolder te plaatsen. Een kleine geschiedenisles. Het Brits monument is opgericht in 1948 door de bevolking van Doel ter ere van het Britse Luchtafweer aan de Schelde en de RAF. De Doelenaars deden dit uit dankbaarheid voor de bevrijding van hun dorp en de verdediging tegen V2-bommen die Antwerpen en omgeving teisterden. Door de verplaatsing wordt het Brits monument bijna compleet waardeloos. Erfgoed is onlosmakelijk verbonden met zijn context en omgeving. Het is dan ook belachelijk dat dit monument in de schaduw van een kerk komt te staan op een plaats ver in de polders die verder niets ter zake doet.

De EGD&P heeft ook de impressie dat deze actie van het college door persoonlijke motieven wordt ingegeven. De relatie tussen het bestuur van Beveren en Doel is reeds jaren verzuurd. Voor de Doelenaars is dit de zoveelste schoffering van de gemeente Beveren. Zij hebben het gevoel dat de gemeente op haar eigen manier meedoet in de plundering van Doel die de laatste jaren plaatsvindt. De EGD&P kan de Doelenaars hierin dan ook geen ongelijk geven.

De EGD&P hoopt dat het college van burgemeester en schepenen inziet dat deze beslissing volstrekt onnodig is en enkel een belediging vormt aan alle personen en verenigingen die op een bepaalde manier verbonden zijn met het Brits monument.

 
Reacties
 
Nog geen reacties ontvangen.
<<< Vorige 1 Volgende >>>

Reageren
Naam
Email (optioneel)
:: Reactie ::
;):weirdo::unsure::s:roll::push::puke::oh::o:love::idea::huh::hmm::eek::amazed::\'(:P:O:D:@:):$8)
Bold Italic Underline Strikethrough Subscript Superscript Font color Font Family Font Size Left Align Center Align Right Align Teletype Horizontal Line Marquee Quote Flash Image Image E-mail link hyperlink List
Resterende karakters
CAPTCHA
Code (vul de getoonde anti-spamcode in aub)
Wachtwoord (enkel geregistreerde gebruikers)

 

 

 
         
ontwerp & ontwikkeling: www.stipdc.com