Verkleinen Vergroten  
 
  start » archief » artikel  
 

Nieuws & evenementen...

zoeken:
 
     
 

 •  Welkom

 •  Nieuws

 •  De EGD&P?

 •  Ontdek het erfgoed

 •  Steun ons!

 •  Contact

 •  Veelgestelde vragen

 English page

 
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/d/f/egdp.be/httpd.www/news/upload/functions.php on line 1751 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/d/f/egdp.be/httpd.www/news/upload/functions.php on line 1754

Ondanks definitieve bescherming van Hof ter Walle nog steeds geen bewarende maatregelen genomen. Erfgoedgemeenschap Doel & Polder vermoedt sabotage en eist maatregelen.

Geplaatst door EGDP op 14-07-2011

De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder klaagt aan dat er nog steeds geen werkzaamheden hebben plaatsgevonden aan Hof ter Walle. De historische hoeve staat al meer dan anderhalf jaar bloot aan de weerselementen met permanente schade tot gevolg.

In het bijzonder het houten gebinte van de schuur gaat zienderogen achteruit aangezien de dakplaten in het verleden werden verwijderd. Nochtans had Vlaams minister Bourgeois beloofd om bewarende maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van rottend hooi in de schuur. Deze belofte dateert van na de voorlopige bescherming, meer dan een jaar geleden. Dit is nog steeds niet gebeurd, ondanks het feit dat de hoeve reeds een aantal maanden een definitief beschermd monument is.

De eigenaar van het beschermd monument, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), vormt de stoorzender in dit dossier. De VLM weigert halsstarrig om zijn medewerking te verlenen aan de herwaardering van Hof ter Walle. Zij gaan niet in op de vraag om beschermende maatregelen uit te voeren en trachten de herwaardering van de hoeve te vertragen met excuses. De EGD&P ziet hierin dan ook een moedwillige boycot door de VLM. Dit is niet onlogisch als men weet dat de VLM de stuwende kracht was achter de afbraak van Hof ter Walle. Een houding die in schril contrast staat met het feit dat de VLM plattelandsontwikkeling tot n van zijn hoofdactiviteiten rekent.

Als er vr de komende winter geen werkzaamheden aan Hof ter Walle worden uitgevoerd, vreest de EGD&P dat de hoeve tijdens de winter onherroepelijk beschadigd zal raken. Daarom dringt de EGD&P er bij de bevoegde instanties op aan dat er onmiddellijk wordt gestart met de uitvoer van bewarende maatregelen. Verder moet er deze zomer ook worden gestart met de definitieve herwaardering van de hoeve. Hof ter Walle is n van de oudste en meest authentieke hoeves van de polder. Tot een aantal jaar geleden was het ook n van de best bewaarde. Dat Hof ter Walle zich als beschermd monument in deze erbarmelijke toestand bevindt, is een zoveelste dieptepunt in het schandalige beleid dat de polders van Doel, Kallo, Kieldrecht en Verrebroek al sinds de jaren '60 kenmerkt.

Zie hier het verslag op TV OOST.aanraden :: reacties 0

 

 

 
         
ontwerp & ontwikkeling: www.stipdc.com