Verkleinen Vergroten  
 
  start » archief » artikel  
 

Nieuws & evenementen...

zoeken:
 
     
 

 •  Welkom

 •  Nieuws

 •  De EGD&P?

 •  Ontdek het erfgoed

 •  Steun ons!

 •  Contact

 •  Veelgestelde vragen

 English page

 
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/d/f/egdp.be/httpd.www/news/upload/functions.php on line 1751 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/d/f/egdp.be/httpd.www/news/upload/functions.php on line 1754

Gemarchandeer met Brits monument getuigt NIET van respect en nog minder van visie bij het gemeentebestuur van Beveren.

Geplaatst door EGDP op 28-04-2011

De beslissing van het gemeentebestuur van Beveren het Brits oorlogsmonument nu toch ergens op de Scheldedijk te zetten in plaats van Prosperpolder is een zwaktebod. Dit monument hoort terug op de oorspronkelijke plek te worden heropgebouwd.

Het Brits monument is opgericht door het naoorlogse gemeentebestuur van Doel, ter ere van de Britse bevrijdingstroepen die op het einde van WOII, precies op de plek waar het monument heeft gestaan, Antwerpen hebben beschermd tegen de V1 en V2-bommen. Juist deze plek in Doel is een �lieu de m�moire� en dat al meer dan een halve eeuw.

De afbraak gebeurt vooraleer er een openbaar onderzoek is gestart over de toekomst van Doel. Een onderzoek dat nog alle kanten uit kan. Doel is vandaag officieel een dorp �met historische en esthetische waarde� � tussen haakjes eenzelfde statuut als het historische centrum van Antwerpen. Dit monument bepaalde daarenboven voor een groot deel het zicht van de kade van Doel: de kade van Doel die tot nu toe gespaard was gebleven van de � illegale � afbraakwoede.

Bovendien is de uitvoering van het GRUP een Vlaamse aangelegenheid. Met de beslissing tot verwijdering in het kader van het GRUP, maakte de gemeente Beveren niet alleen een voorafname die indruist tegen de democratische beginselen maar begeeft zij zich ook in het vaarwater van de Vlaamse regering. Binnen de Vlaamse regering bestond overeenstemming om het monument ter plaatse te beschermen en te bewaren. Het was niet aan de gemeente Beveren om hierover een beslissing te nemen.

De gemeente Beveren lijkt ook aan te nemen dat het monument moet verdwijnen bij de goedkeuring van het GRUP. Maar de gemeente Beveren maakt hierbij een foute aanname. Dit zijn elementen die niet vastliggen in het GRUP en op dit eigenste moment nog worden onderzocht door de Vlaamse regering. Het is dus een onwaarheid om te zeggen dat het monument moet verdwijnen als het GRUP wordt goedgekeurd.

De burgemeester verklaart dat na heropbouw van het monument op de Scheldedijk de herdenkingen opnieuw sereen zullen kunnen verlopen. Hoe dit moet gebeuren is ons een raadsel. Meer dan 2000 mensen - polderbewoners, erfgoedliefhebbers, oudstrijders uit Vlaanderen en Groot-Brittanni� - hebben zich uitgesproken tegen de verhuis van dit monument vanuit het diepe besef dat een gemeenschap die zijn oorlogsmonumenten niet respecteert geen sikkepit meer waard is. Met een oorlogsmonument sol je niet.

Verhuis naar een andere plek op de Scheldedijk is daarom een ontkenning van de zin van dit monument en kan volgens de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder op bestuurlijke, humane en cultuurhistorische gronden niet door de beugel.


aanraden :: reacties 0

 

 

 
         
ontwerp & ontwikkeling: www.stipdc.com